Een waargebeurd verhaal over een verzetsstrijder en een groep joodse onderduikers in het Valtherbos

Waarom moet ik nu toch vluchten

De Opgejaagden

DE OPGEJAAGDEN

Een boek (naslagwerk ) van Ab van Dien. Memories van een tijd in een onderduikershol. Leven in een groot gat in de grond ergens in het bos van Valthe, in de zuidoosthoek van Drenthe. In een zeer onrustige tijd (1942-1945), bang, onzeker, met mensen die je niet kent , samen in een donker hol. Eten en drinken worden gebracht, wanneer het kan. Nooit zeker zijn van hoe en wat er gebeurd. Afhankelijk zijn van mensen , die je moet vertrouwen. Of je wil of niet, je hebt geen keuze. Wacht af en heb vertrouwen.

Wat doet dit met mensen.

Daarover is nu een grote musicalproductie geschreven door Josh Hassing.

Een grote productie met 12 originele liedjes , speciaal geschreven voor deze musical.

Een grote oude fabriek die we voor deze productie speciaal gaan verbouwen tot theater. De sfeer is precies wat we zochten. Want niet zomaar iedere zaal of iedere ruimte is geschikt voor dit gebeuren. Alles is bepalend voor deze musical.

De ruimte, de liedjes, de mensen die er aan werken, alles heeft met elkaar te maken om deze musical tot een groot succes te maken.

Ik heb een geweldige groep mensen gevonden die de verschillende personages gaan spelen. Mensen met veel toneel ervaring. Ze kunnen zingen, dansen en acteren. Maar ook mensen met geen of weinig ervaring, maar wel met talent, inzet en het vermogen om gezamenlijk "De Opgejaagden" in mei 2013 te gaan neer zetten. Mensen die weten hoe we gekleed moeten gaan. Stoffen kopen , patronen zoeken, maten nemen en dan met een hele groep dames en heren achter de naaimachines.  De nodige kilometers naaien zodat we allemaal in kleding uit die tijd (1940-45) het toneel opgaan.

Richard van de Saphas Kappers bemoeit zich met de haren. Pruiken worden geprepareerd tot kapsels uit die tijd.

Sommige dames word verzocht om hun haren te laten groeien zodat volgend jaar de kapsels kunnen worden gemaakt.

Niets laten we aan het toeval over. We praten met mensen die het hebben  mee gemaakt .  Hoe was dit  en hoe deed men dat?

Alles word opgeschreven en later verwerkt in het script, kleding en verder alles wat we doen en nodig zijn om het stuk zo goed mogelijk te kunnen spelen.

Veel werk, ja ontzettend veel. Maar we doen het allemaal met veel inzet en plezier. Met de grootste respect naar alle onderduikers en nabestaanden die dit in het echt hebben meegemaakt en overwonnen.

Abert Zefat ( zie foto) die het zelf niet tot het einde heeft mogen meemaken was de man die dit alles heeft mogelijk gemaakt. Zonder hem waren er geen opgejaagden.

Hij zorgde voor een ieder die het nodig had. Hij redde zich wel.

Vanaf 10 mei 2013 tot en met 19 mei 2013 kunt u dit alles gaan zien in Odoorn aan de Valtherweg. (zie verder deze site)

ik hoop u allen te zien. Dan kan u zeggen:

ik was er bij en ik heb het gezien.

Tot dan,

Josh Hassing.

 

 

 

Copyright 2012 De Opgejaagden
Website door: Scholtemedia