Een waargebeurd verhaal over een verzetsstrijder en een groep joodse onderduikers in het Valtherbos

Waarom moet ik nu toch vluchten

Onderduikershol

Op de plaats van het onderduikershol werd op 11 april 1984 een gedenksteen geplaatst. Dit monument is geplaatst door Welzijnswerk Valthe, Buurtvereniging Klijndijk (nu Dorpsbelang), de onderduikers en de mensen van het verzet. Het opschrift:

 

ONDERDUIKERSHOL
Van december 1942
tot de zonovergoten bevrijding
op 11 april 1945
vonden opgejaagden hier in het
Valtherbos bescherming door
hulp van enkelen der sterksten
uit dit Drentse land

Twintig jaar later was het onderduikershol zo vervallen dat besloten werd tot restauratie, om het weer zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke toestand van 1945 te brengen. Op 20 april 2004 werd het na restauratie officieel geopend burgemeester T.Slagman van de gemeente Borger-Odoorn.  Tevens werd door familie van voormalige onderduikers een informatiepaneel onthuld.

In juni 2007 werden twee glasplaten vernield, die deel uitmaakten van de maquette van het monument die bij het onderduikershol geplaatst is.

Jaarlijks worden de gebeurtenissen rond het onderduikershol op 4 mei herdacht door het houden van een stille tocht naar het monument in het Valtherbos. Groep 7/8 van basisscholen uit Klijndijk en Valthe hebben het monument geadopteerd in het kader van het landelijk onderwijsproject Adopteer een monument. Jaarlijks vindt er in de week voor 4 mei een plechtigheid plaats waar de leerlingen van groep 8 de verantwoordelijkheid voor het monument overdragen aan de volgende jaargang leerlingen. Hierbij wordt een bloemstuk geplaatst, gedichten gelezen, en leggen leerlingen ook individueel bloemen bij het monument. (tekst is overgenomen van een artikel uit wikipedia.nl)

Tevens krijgen de kinderen het dagboek van Ab van Dien: "De Opgejaagden". Inmiddels al de zesde druk uitgegeven door Plaatselijk Belang Valthe.

 

 

Copyright 2012 De Opgejaagden
Website door: Scholtemedia